HoReCa ČLANCI

facebook Pošalji prijatelju Isprintaj

Dajte nam iz proračuna još 30 mln kuna, turizam trpi zbog terorizma

piše: Professional

objavljeno: 29.11.2015

Hrvatski hotelijeri 2015. su odradili svoju najbolju godinu kad je posrijedi rast prihoda i dobiti, no sve je manje mjesta za optimizam s obzirom na globalnu krizu, koju su uzrokovali teroristički napadi i oružani sukobi u regiji.

Turistički sektor od buduće Vlade traži hitno donošenje akcijskoga plana za turizam u slučaju eskalacije krize koja se može očekivati, neki zazivaju i privremeno zaustavljanje kapitalnih ulaganja, a Hrvatska turistička zajednica (HTZ) traži dodatna sredstva iz proračuna za potrebe promidžbe. Hotelijeri su svoju zabrinutost izrazili na Kongresu hotelijera otvorenom u četvrtak u organizaciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).
Direktor HTZ-a Ratomir Ivičić objasnio je kako je proračun HTZ-a manji za oko 100 milijuna kuna, što će biti veliki problem u aktualnoj kriznoj situaciji. "Smanjenjem turističke članarine od 1. siječnja i uvođenjem PDV-a na koji nemamo pravo na odbitak dolazimo već do iznosa od 50-ak milijuna kuna smanjenog prihoda u 2016. Ujedno nam je u posljednje tri godine smanjen iznos koji dobivamo iz državnog proračuna namijenjen isključivo promidžbi Hrvatske, sa 100 na 70 milijuna. Kad bismo samo taj dio iz proračuna mogli vratiti, ostvarili bismo više dolazaka u predsezoni i posezoni te time povećali potrošnju gostiju za 350 mil. kuna. 
Problem je još ozbiljniji zbog globalne krizne situacije, u kojoj će nam trebati puno više novca za promidžbu i PR, da možemo amortizirati udarce koje možemo očekivati. U tim situacijama uvijek morate imati 10-15 milijuna eura spremnih za odraditi dobre PR aktivnosti", ističe Ivičić.   HTZ već razmišlja o pojačanim aktivnostima na aviotržištima, ponajprije Europe, u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, ali i bližem okruženju, u Italiji, Austriji, Češkoj, Poljskoj. "Vrlo je neizvjesno što će se događati i kakve će biti posljedice. Ovo što se događa u svijetu izuzetno je loše i za hrvatski turizam. Hrvatska bi trebala što prije usvojiti akcijske planove s kratkoročnim rješenjima, to bi trebao biti jedan od prvih zadataka nove Vlade", smatra Kristian Šustar, predsjednik UPUHH-a. Hotelijeri su s Kongresa uputili i niz kritika Vladi na odlasku jer nije uspjela riješiti ključna pitanja za turizam, od regulacije turističkog zemljišta i pomorskog dobra do radnog prava i poreznih i parafiskalnih opterećenja. 
"Kao da imamo posla s nekom umjetnom inteligencijom koja nam brani da donesemo zakon o turističkom zemljištu i tako pokrenemo ulaganja, jer naizgled nema nikoga tko to koči, a opet to se ne može riješiti. Razvoj se ne potiče ni na lolaknoj razini. Maistra u iduće dvije godine planira uložiti milijardu kuna u 500 ključeva, trenutačno nam je otvoreno 730 kreveta, a grad Rovinj nam i usred zime naplaćuje terasu za Konobu Kantinon, kao i punu komunalnu naknadu", ističe Goran Fabris iz Maistre. Većina se složila da je ovogodišnjim plusevima kumovalo ponajprije suho i vruće ljeto, a mnogo manje neke aktivnosti za upravljanje turističkim rezultatima.
Kao i obično, zimi je dobar dio hotela zatvoren jer u destinacijama nema života i sadržaja. Ivičić za iduću fazu projekta produljenja sezone Hrvatska 365 najavljuje fokusiranje na premium cjelogodišnje destinacije kao što su Zagreb, Dubrovnik, Split, Opatija, Rovinj. Od njih će se očekivati da povuku i "susjede". (poslovni.hr)

Broj glasova: 1

Prosjek: 2

Vaša ocjena:
Dajte nam iz proračuna još 30 mln kuna, turizam trpi zbog terorizma

Najpopularniji članci